Jesen pri »Žabicah«

»Žabicam« iz vrtca Podpeč je prijazna jesen postregla z mnogimi dogodivščinami. Od začetnega spoznavanja novih prijateljev in učenja pravil, smo kmalu pričeli s pripravami na prvo potepanje in učenje samostojnosti. Na kmetiji pod Starim vrhom na Škofjo Loko se je toliko dogajalo, da smo pozabili celo na domotožje, vso tehnologijo smo nadomestili z opazovanjem živali in narave, pa seveda s čisto pravim delom na kmetiji.

S pomočjo gospodarja Janeza smo grabili travo, hranili živali, pobirali in si ogledali prešanje sadja, okušali jabolčnik, opazovali mletje zrn v moko, iz katere smo z gospodinjo Mileno spekli najboljši kruh.

Po vrnitvi v dolino je bil le kratek čas za podoživljanje, saj je sledilo pripravljanje na tradicionalni vrtčevski jesenski piknik, kjer smo kot najstarejši prevzeli vlogo prodajalcev za gumbe na tržnici. Med igro smo se učili pisati števila, tehtati, uporabljati vljudnostne izraze, spoznavati različne vrste sadja in zelenjave, poimenovati rožice, gobe, začimbe, buče… Družili smo se s starši, babicami in dedki ter drugimi gosti. Izdelali smo tetko Jesen, ki je imela častno mesto na našem igrišču.

Seveda nam je jesen ponudila veliko priložnosti za izlete v naravo, nekaterim pa tudi kratke počitnice na morju s starši, saj nam vreme poleti ni bilo tako naklonjeno.

Strokovni delavki skupine »Žabice«

Novosti iz skupine Levčki

Novosti iz skupine Levčki

 

Končno je prišlo poletje, čeprav ne prav vroče. Otroci iz skupine Levčkov se družimo z otroci iz skupine Pikapolonic.

V dopoldanskem času si pripovedujemo vtise s svojih počitnic in prebiramo razglednice, ki nam jih pošiljajo prijatelji.

Spoznavamo življenje v morju preko knjig in filmov. Nabranih imamo veliko školjk s katerimi se igramo: jih razvrščamo po velikosti, barvi, obliki, hrapavosti… Narišemo ribe, hobotnice, ježke in druge živali z barvicami, voščenkami in čopičem na velike liste papirja.

Likovne delavnice imamo vsak dan: tako smo izdelali vazice, ladjice in izrezovali živali iz papirja. Oblikujemo plastelin in glino.

Naučili smo se novo pesmico Pet medvedkov, ki jo radi pojemo ob spremljavi malih instrumentov. Igramo se gibalne in rajalne igre: nova nam je Gnilo jajce.

Prebiramo pravljice in najljubša nam je Pošast v vrtcu.

Ob vročem soncu si postavimo igralo z vodo in se z njo igramo: jo prelivamo, nalivamo v mlinčke, delamo valove, da lahko ladjice plavajo… Z vodo delamo poizkuse: kaj na vodi plava, kaj se potopi. V zamrzovalni skrinji smo naredili ledene barvice in z njimi slikali podlage za risbice.

V peskovniku gradimo potičke in gradove iz mivke, prevažamo gradbeni material na tovornjakih in z bagri nalagamo mivko na traktorje. Igrala na igrišču pa nam omogočajo, da razvijamo svoje gibalne spretnosti.

Kadar ni sonce prevroče, se odpravimo na sprehod do potoka ali v gozd.

V zadnji dneh so se nam pridružili otroci iz vrtca Rakitna in postali smo že pravi prijatelji. Otrokom iz Rakitne so zanimive naše igrače, Levčki pa radi te igrače delijo.

 

 

Strokovni delavki skupine Levčki

 

Le kakšno bi bilo življenje brez čustev?

V skupini »Račk« smo se v mesecu aprilu dotaknili zanimive teme, čustev. Ker smo mlajša skupina otrok, smo se poznavanja čustev lotili skozi zgodbico Piščanček Pik. Ko sva zgodbico prebrali in jo uprizorili še z lutkami, so otroci že dobro razločevali osnovna čustva: strah, jezo, veselje in žalost.

Dejavnosti, ki sva jih vpletali so bile različne, od že omenjenih lutk, do ogledovanja obraza v ogledalu, igre s kocko čustev, ustvarjanje s plastelinom (vesel in žalosten obraz). Ogledali smo si tudi risanko Zverjasec, kjer nas je postalo pošteno strah. Temo sva podkrepili še z različnimi pesmicami in pravljicami: Bobek in barčica, Volk in sedem kozličkov, Zverjasec.

Strokovni delavki skupine Račk

Izlet na Veliko planino

Izbrali smo najlepšo, najbolj sončno  soboto in se z avti odpeljali do Kamniške Bistrice, od koder smo se z gondolo povzpeli na Veliko planino. Prav nič nas ni bilo strah, za nekatere nova izkušnja. Že med vzpenjanjem smo občudovali razgled v dolino in po okolici in kar naenkrat,  so pred nami zrasle gore. Tam pa nas je pozdravil tudi pravi pastir. Ogledovali smo si njegovo opravo, kot so jo nosili pastirji včasih. Z veseljem se je tudi slikal z nami.

Pot smo nadaljevali peš po vzpetini do Zelenega roba. Hojo smo si krajšali z občudovanjem planinskega cvetja, se malo ustavili, dihali svež planinski zrak, pozdravili krave, se okrepčali in kar naenkrat smo bili na vrhu. Kako je prijala malica iz nahrbtnika. Vse je bilo tako dobro.

Vsak otrok je prejel medaljo za pogum in vztrajnost pri hoji. Nekdo, pa nam je skril zaklad in raztresel lističe z nalogami, ki smo jih morali poiskati. Le kdo je to bil? Mogoče naši palčki izpod sv. Ane, so ugibali otroci. Preizkusili smo se tudi v vlečenju vrvi. Zabavno je bilo, ko smo vlekli z otroki, še bolj pa, ko so vlekli očki in mamice. Takrat smo navijali vsak za svojega starša.

Podali smo se po planini. Hodili smo med kravami, kočami, prišli do kapelice Marije Snežne.  Čas se nam je ustavil, nikamor se nam ni mudilo, na utrujenost smo pozabili.

Ob povratku smo bili vsi veseli, da smo se odločili za izlet na Veliko planino in se poslovili z željo, da se v bodoče podamo še kam v planine.

Strokovni delavki skupine Pikapolonice

Zahvala

V torek, 22. aprila, 2014 smo prišli na obisk k družini naše Klare Stražišar. Očka nas je na obisk povabil že v jeseni, na prvem roditeljskem sestanku. In res smo se pripeljali z avtobusom v spremstvu skupine Petelinčki, s katerimi sodelujemo. Klara nas je bila zelo vesela in nas je odpeljala v salon. Prišli smo v prelepo » zobozdravniško ordinacijo«, kjer je bila prava, prijazno barvita oprema, ki jo uporabljajo zobozdravniki pri svojem delu. Očka Damjan nas je povabil k igri. Lahko smo bili zobozdravniki ali pacienti in igrali smo se s pravimi pripomočki. Kar nekaj otrok je med igro spremenilo odnos do obiska v ordinaciji. Premagali so strah ali neprijeten občutek!  Mamica Sabina in hčerka Eva pa sta asistirali in se igrali z nami.  Ura nas je spomnila, da je čas menjave obiska s Petelinčki, ki so nas med tem počakali na igrišču vrtca v Vnanjih Goricah in zamenjali smo se. Ob slovesu nam je Klara podarila  komplete za igro zobozdravnik.

Strokovne sodelavke in otroci skupin Petelinčki in Čebelice, se družini Stražišar lepo zahvaljujemo za povabilo, možnost igre s pravimi pripomočki, sok, darilo in prijetno druženje, ki smo ga bili deležni. Lepo nam je bilo z vami. Hvala.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #feduc9 #126f10839 #080613180606