Zahvala

V četrtek, 10. 4. je v našem vrtcu potekala zbiralna akcija starega papirja, v popoldanskem času pa še čistilna akcija.

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti vsem starše, ki so nam pomagali do vrha napolniti zabojnik s starim papirjem.

Popoldne smo skupaj s starši in otroki izvedli še čistilno akcijo. Lepo je bilo opazovati, kako so staršem pri vseh opravilih pomagali tudi otroci; pometali so asfaltirane površine, z lopatkami so pesek nalagali na otroško traktorsko prikolico in ga vozili na zbirno mesto ter pridno polnili vreče s smetmi.

Hvala vsem, ki ste si popoldne vzeli čas in se nam pridružili ter prispevali k temu, da je okolica našega vrtca lepša in čistejša.

                                                                    Strokovne delavke enote Rakitna

 

Beremo z Muco Copatarico

Živimo v dobi moderne informatike. Knjigo, ki je bila dolgo vir informacij, počasi zamenjuje ekran. Tudi najmlajšim, ki odraščajo v tem času, pisano besedo velikokrat nadomeščajo gibljive sličice.  Zato smo se odločili, da v mesecu februarju posebno pozornost namenimo knjigi in pisani besedi. Rdeča nit dejavnosti, ki so se dogajale v oddelku, je bila zgodba slovenske pisateljice Ele Peroci Muca Copatarica, ki je otroke popeljala v bogat svet domišljije.

Zgodbo smo prebirali znova in znova, jo pripovedovali, si ogledovali ilustracije v knjigi, se učili pospravljati svoje copate, peli pesmico o muci Copatarici, izdelali pisane predpasnike in ker je muca odlična šivilja, smo v roke vzeli tudi škarje.

Knjižni kotiček v igralnici smo obogatili s knjigami, ki so jih otroci prinesli od doma, in jih znova in znova prebirali. Z najstarejšimi otroki smo obiskali krajevno knjižnico. Sprejela nas je ga. Marta in nam knjižnico tudi razkazala. Nas so prevzele knjige, namenjene otrokom, in vsak si je lahko izbral svojo.

Posebno presenečenje pa sta nam konec meseca pripravili članici Društva upokojencev Rakitna, ga. Helena in ga. Vida. V okviru mesečnega medgeneracijskega sodelovanja z omenjenim društvom nas je v domišljijski svet popeljala  ga. Vida, profesorica slovenskega jezika, zdaj upokojenka,  s pravljico »Pod medvedovim dežnikom« v čudoviti besedni preobleki, ki jo zmore le profesionalni pripovedovalec.

Za zaključek projekta predbralne pismenosti pri najmlajših pa je poskrbela muca Copatarica sama, ki je vsakemu otroku izdelala pisan copatek s cofom.

Strokovni delavki skupine Srnice Cvetka in Metka

 

Babičini piškoti

Predpraznično vzdušje je v našem vrtcu doseglo vrhunec z obiskom babic, članic DU Rakitna, ki jih vodi ga. Helena Pogačar.

V vrtcu smo se njihovega obiska zelo veselili in ga nestrpno pričakovali.

Babice, ki so nas obiskale konec decembra, so otroke povabile k ustvarjanju prazničnih dobrot. Posebno presenečenje je pripravila ga. Helena, ki je vsakemu otroku sešila ličen predpasnik. Pod vodstvom ge. Marte, Fani, Vide in Helene so drobne otroške roke gnetle, valjale, oblikovale in krasile piškote. Iz kuhinje je kmalu zadišalo po sladkih dobrotah, s katerimi smo se takoj posladkali. Mmm, kako so nam teknile!

Od babic smo se poslovili s pesmijo in zahvalo za čas, ki so ga, kljub številnim obveznostim, namenile prav nam.

S sladkimi dobrotami smo se sladkali še cel dan, piškotke pa smo postregli tudi staršem na prednovoletni čajanki.

                                                                 Strokovne delavke enote Rakitna

 

Srnice pozimi

Letošnja zima nas je presenetila z različnimi naravnimi pojavi, od skoraj pomladnih razmer v začetku meseca, do snega z mrazom in mrzlim zimskim vetrom, spoznali pa smo  moč narave in nemoč človeka, ko je tudi naš kraj zajela ledena ujma.

Z otroki smo te pojave spoznavali, opazovali in občudovali.

V zimske radosti nas je uvedla zgodbica Žabec pozimi, ki so nam jo zaigrale lutke. Na predstavo smo povabili  naše prijatelje iz sosednje skupine. Žabcu, ki ga je sneg presenetil in ga je zelo zeblo, so priskočili na pomoč prijatelji ter ga razveselili s toplim puloverjem in zdravilnim čajem. Zato smo posebne puloverje pripravili tudi mi in jih potiskali z žigi in barvami.  V želji, da nas zima čim prej obdari z belo snežno odejo, smo poslušali instrumentalno glasbo, oblekli bela plesna krilca in zaplesali ples snežink. Bili smo tudi raziskovalci; opazovali smo, kaj se zgodi z vodo, če jo postavimo na prosto, ter uživali v igri z barvnimi ledenimi kockami na snegu.

Pozabili pa nismo niti na gasilce, ki so nam pomagali v dneh, ko je bil tudi naš kraj ujet v leden oklep. Otroci so pripovedovali, kako so preživeli dneve brez elektrike, v temi, s čim so se greli in kaj so počeli doma. Na njihovo pobudo smo v zahvalo gasilcem iz PGD Rakitna narisali risbice.

                                                                                                    Strokovni delavki skupine Srnice

 

Praznično z ljudskimi pevkami

December je mesec, poln pričakovanj, radosti, veselja, lepih misli in prazničnih dobrot. V naglici vsakdanjega hitenja pozabljamo, kaj je tisto, po čemer se bodo otroci praznikov spominjali. Zagotovo se jih bodo spominjali po pripravah, posebnih doživetjih, v spominu jim bodo ostali vonji in praznične podobe. Z željo, da tudi otroci v našem vrtcu začutijo drugačen, praznični pridih, z vsebinami, ki jih bodo doživljajsko in kulturno bogatile, smo v sodelovanju z ga. Strmčnik, Naijevo mamico, za otroke pripravili nepozaben kulturno obarvan decembrski dan.

Otroke iz vrtca in učence iz POŠ Rakitna so obiskale ljudske pevke iz pevske skupine Cintare. Ime so si nadele po zdravilni roži, tavžentroži, ki se ljudsko imenuje cintara. S pesmimi iz naše bogate ljudske zakladnice  so nas popeljale po različnih slovenskih pokrajinah. Občudovali smo prekrasne narodne noše iz Rezije, Štajerske, Dolenjske, Primorske, Prekmurja, Bele krajine…

Iskrena hvala ljudskim pevkam in Naijevi mamici za nepozaben dan.

Veselimo se prazničnih dni, ki so pred nami, saj nas bodo kmalu obiskale babice, s katerimi bomo pripravljali praznične dobrote.

Kliknite tukaj za ogled fotografij v spletni igralnici.

                                                                            

Strokovne delavke enote Rakitna

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #feduc9 #126f10839 #080613180606