GASILCI – NAŠI JUNAKI V ENOTI VNANJE GORICE

Okt 28, 2022

V enoti Vnanje Gorice se je v tednu od 10. do 14. oktobra odvil gasilski teden. V ponedeljek so otroke na ploščadi pričakale različne gasilske aktivnosti. Otroci so se lahko preizkusili v rokovanju z vedrovko in se urili v zbijanju tarče. Spajali so gasilske cevi med seboj in jih spojili na trojak, se oblekli v gasilsko intervencijsko uniformo in si nadeli gasilsko čelado, škornje ter rokavice. Svojo moč in spretnost, pa so otroci pokazali tudi v zahtevnem gasilskem poligonu – CICIFIRE COMBAT. Prav vse skupine pa smo se odpravile tudi na sprehod do gasilskega doma. Tam so nas pričakali gasilci iz PGD Vnanje Gorice in nam razkazali gasilski dom.

Torek in četrtek smo izkoristili za igro in ustvarjanje v skupini. Strokovne delavke smo skupaj z otroki izdelali različne gasilske avtomobile in gasilske domove iz odpadnega materiala.

V sredo je naše jutranje aktivnosti zmotil požarni alarm, ki je naznanil čas za evakuacijo in začetek evakuacijske vaje. Ko smo bili uspešno evakuirani in zbrani na zbirnih mestih, so k našemu vrtcu prihiteli gasilci, ki so pregledali celoten vrtec ter uspešno rešili pogrešane  in ponesrečene otroke ter strokovno delavko. Po uspešni evakuacijski vaji pa so za nas gasilci pripravili različne delavnice, kjer smo se lahko preizkusili v gašenju namišljenega ognja z različnimi curki. Lahko smo sedli za volan gasilskih vozil, prižgali opozorilne luči, ki jih gasilci uporabljajo med intervencijsko vožnjo in rokovali z različno gasilsko opremo. Zelo všeč nam je bila tudi delavnica, kjer so nam gasilci prikazali ustrezno in neustrezno gašenje gorečega olja. Predstavili pa so se nam tudi reševalci iz podjetja Pacient s svojim reševalnim vozilom in opremo. 

Gasilski teden smo zaključili, kot se za gasilce spodobi, z gasilsko veselico. Otroci in strokovne delavke smo uživali ob domači glasbi harmonikaša Davida. Za hrano in pijačo pa so poskrbele naše odlične kuharice. Ob koncu veselice je vsak otrok izžrebal še svojo srečko in v zameno prejel bogat dobitek.

Zahvaljujemo se gasilcem PGD Vnanje Gorice za vso pomoč in pripravljenost pri izvedbi gasilskega tedna, hvala reševalcem iz podjetja Pacient za odličen prikaz njihovega dela ter vsem staršem, ki ste prispevali odpadni material in dobitke za izvedbo srečelova.

Dostopnost