Zdravje

Predšolsko obdobje je najbolj občutljivo in za okužbe sprejemljivo obdobje. Vzrok za hiter prenos okužb v vrtcu pa ni le v slabše razvitem imunskem sistemu otrok, temveč tudi v njihovem tesnem medsebojnem stiku.

Na področju preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni v vrtcu delujemo na principu preventive in sicer: skrbimo za ustrezno higieno in preprečevanju okužb, zagotavljamo kakovostno prehrano in otroke učimo pravilnega odnosa do prehranjevanja ter jih vzpodbujamo k telesni dejavnosti. Otrokovo odpornost posredno krepimo z rednim prezračevanjem prostorov in bivanju na igrišču ter v okolici vrtca ob različnih vremenskih pogojih.

Bistveni ukrep ob izbruhu nalezljive bolezni pri otroku je sodelovanje s starši. Pomembno je, da starši otroka pravočasno izključijo iz kolektiva, oz. dokler otrok popolnoma ne preboli nalezljive bolezni ali v primeru specifičnih zdravstvenih posebnosti (npr. ušivost). Vzgojiteljica in njena pomočnica morata biti seznanjeni tudi z morebitnimi drugimi zdravstvenimi posebnostmi otroka.

V primeru slabega zdravstvenega stanja otroka (vročina, driska,…), poškodbe, ušivosti, nenadnih izpuščajev, pokličemo starše, da čim prej prevzamejo otroka v domačo oskrbo.

Tanja Lukančič
Organizatorka prehrane in ZHR
Telefon: 030 640 061
E-pošta: tanja.lukancic@vrtci-brezovica.si

Dostopnost