KULTURNA DEDIŠČINA V ENOTI PRESERJE

Okt 19, 2023

V tednu kulturne dediščine smo otrokom želeli prenesti znanje o čebelah in čebelarstvu med generacijami z namenom, ohranjanja ter oživljanja starih poklicev in obrti.

Veliko časa smo namenili tudi spoznavanju življenja čebel. Pogovarjali smo se o razvoju in zgradbi čebel, o pomembnosti čebel,  nastanku medu, življenju v panju in  delu čebelarjev. Izdelovali smo svečke iz voščene plošče iz čebeljega voska. Bili smo na obisku in klepetu pri čebelarju, si ogledali njegov čebelnjak in zaznali njegovo ljubezen do čebel.

Posvetili smo se tudi panjskim končnicam, ki so pomemben del naše kulturne dediščine. Barvanje panjskih končnic je bilo mnogo več kot le pobarvanka, vsebina prikazana na njih je bila tista, ki je otroke spodbujala k spraševanju, pogovoru, primerjanju, kar prinaša majhna spoznanja, ki si jih otrok vtisne v spomin z zaznavanjem, razumevanjem in predstavo o preteklosti in sedanjosti.

Čebelarji naših otrok pa so nam na ogled posodili svoje čebelarsko orodje, opremo, knjige, obleke… Kar smo uporabili tudi za razstavo za starše in vse obiskovalce.

Dostopnost