Spoštovani starši, 

Najprej iskrene čestitke mamicam za materinski dan. Tudi sicer si mamice zaslužimo posebno pozornost in zahvalo, saj nam številne življenjske izbire in izzivi sodobnega sveta materinstva zagotovo ne olajšajo. Letos ima vse skupaj še dodatno težo. Zato poklon vsem tistim, ki imate v teh izrednih razmerah otroke v popolnem zavetju svojega doma, skrbite za gospodinjstvo in poleg tega še delate. Prepričana sem, da vam partnerji pri tem pomagajo in sodelujejo z vami na vseh področjih, vendar so v tem delu danes besede namenjene mamicam.

Ponosna sem na to, da vam v običajnih dneh vrtci veliko pomagamo s tem, da vaše otroke varujemo in s strokovnim delom skrbimo za njihovo rast in razvoj, da vi lahko brez skrbi opravljate svoje delo.

V nadaljevanju še nekaj besed o nastali situaciji.

Nisem ravno oboževalka interneta. V teh dneh pa sem prvič pomislila: Še dobro, da imamo možnost povezave z internetom. Večkrat ga uporabljam predvsem zaradi pridobivanja informacij o koronavirusu in ohranjanju stika z zaposlenimi. Priznam, tudi zato, da vidim kako se s to izredno situacijo spopadajo drugi ljudje.

Prebrala sem nekaj izjemnih misli, ki so vredne branja. Mnogi si pomagajo s humorjem, kar je nadvse pozitivno in dviguje moralo. Tudi sama sem se večkrat nasmejala.

Z marsičem se lahko poistovetimo, veliko stvari pa upravičeno doživljamo na povsem svoj način. Predvsem zato, ker smo si različni, imamo različne možnosti, različne izkušnje in poglede na svet.

Skupno nam je to, da smo vsi ogroženi, da nas ogroža ista nevarnost in da moramo biti vsi doma izolirani. Situacija je izredno zahtevna za vse, nekateri pa se spopadate še s težavami, za katere mi sploh ne vemo.

Prvih nekaj dni smo naivno upali, da bo v štirinajstih dneh res vse minilo in zaradi tega je bilo vse skupaj malo lažje. Sedaj pa nam je vse bolj jasno, da bo še nekaj časa trajalo in po odzivih ljudi zaznavam malce več pesimizma.

Rada bi vam sporočila, da veliko mislimo na otroke, ki so sedaj doma in da razmišljamo o tem, kako bi vam olajšali težke dni. Vaših otrok ne moremo čuvati in tega trenutno ne moremo spremeniti. Tudi ni smiselno, da ugibamo, kaj bi vam lahko pomagalo. Zato vas sprašujem, ali mogoče vseeno obstaja kakšen način, s katerim bi vam popestrili, polepšali ali olajšali kakšno uro ali dan.  Napišite nam prosim, če imate kakšno zamisel. Z veseljem se bomo odzvali. Napišete lahko svoji vzgojiteljici ali meni, če menite, da je ideja dobra za vse skupine ali vsaj za večino. Vedno vam je na razpolago tudi svetovalna delavka Alenka Žavbi.

Ne želimo vas zasipati s predlogi, ki jih najdete tudi na internetu in vam bodo samo smetili elektronsko pošto. Želimo vam res koristiti.

Pridite s predlogi na dan in vse dobro vam želim. Predvsem ostanite doma in bodite zdravi.

Lep pozdrav, Liljana Bošnjak, ravnateljica

Dostopnost