Projekt Kulturna dediščina v enoti Rakitna

Okt 2, 2023

V Vrtcih Brezovica imajo otroci možnost sodelovati v različnih projektih. Eden izmed bolj zanimivih in otrokom neznanih je brez dvoma projekt “Kulturna dediščina”. Letošnja tema: »Redka dragocena znanja, spretnosti in poklici« je bila odličen povod za sodelovanje vrtca Rakitna in domačinov iz tega kraja.

Odpravili smo se na obisk h Andrejcovmu Tonetu, kjer nam je nasmejani gospod Tone, predstavil poklic gozdnega čuvaja. Poučil nas je o gozdu, gozdnih živalih in s pihanjem v rog prikazal, kakšen glasen zvok naznanja, da se lov prične in tudi konča. Poudaril je, da je ljubezen do gozda in živali nujna v tem poklicu in da bi sam, brez premisleka ponovno izbral poklic gozdnega čuvaja tudi v naslednjem življenju.

V vrtcu pa nas je obiskal gospod Janko s svojo ženo Stanko in nam pokazal, kako lahko z dragocenim znanjem in spretnimi rokami izdelaš pravo leseno ptičjo hiško. Otroci so imeli možnost videti celoten postopek, sodelovati pri rezanju, zabijanju žebljev in brušenju lesa. Spoznali smo veliko orodja, ki se ga dandanes skoraj da več ne uporablja, saj so ga nadomestili stroji in druge hitrejše rešitve. Gospod Janko nam je izdelano hiško podaril, mi pa bomo z veseljem še dolgo opazovali ptice, ki bodo našle v njej mirno zatočišče.

Dnevi v vrtcu so lahko resnično magični, kjer lahko raziskujemo dneve in dneve kar otroke resnično zanima. Kdo ve, kaj nam bo pokazal svet ptic in gozda v naslednjih dneh, tednih ali mesecih zanimivega raziskovanja…

Strokovne delavke vrtca Rakitna

Dostopnost